Focaccia är livet

Hej min vän, 
Det året jag bodde hos min morfar och mormor bakade vi ofta focaccia. Det brödet väcker många fina minnen och gör mig glad. Idag bakade jag det med min unge och jag älskar att lära honom tips och trix i köket, jag älskar att han är så intresserad. Han lär för framtiden, tänker jag. 

(null)
Vi bakade ett bröd med vallmo och flingsalt…

(null)
…och ett med timjan och flingsalt. 

(null)

(null)
Bröd är livet. 

(null)
Några av livets bästa kryddor. Jag är dock en periodare och ändrar smak hit och dit. Just nu är det tumme upp för timjan och vallmo. Men focaccia med tomat, feta och vitlök är MINST lika gott. 

Ingredienser 
  • 25 gram jäst 
  • 3 dl ljummet vatten 
  • 0,5 dl olivolja 
  • 2 msk honung 
  • 1 msk flingsalt 
  • 7 dl vetemjöl 
  • Olivolja till plåten 
  • Flingsalt till plåten 
Gör så här 
  1. Rör ut jästen i vatten, olja, salt och honung. Rör tills jästen är helt löst. 
  2. Rör i mjölet och knåda (maskin) i 5 minuter, eller tills degen släpper från kanterna. 
  3. Jäs i 40 minuter. 
  4. Sätt ugnen på 225 grader. 
  5. Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela i två delar och knåda lite. 
  6. Olja in två plåtar i olivolja och strössla flingsalt på plåtarna. 
  7. Tryck ut degen på plåten. Platta ut degen tills den är ca 1-2 cm. 
  8. Låt jäsa 30 minuter till. 
  9. Tryck ner dina fingrar i degen, firma små gropar. 
  10. Ringla över olivolja och strössla över den krydda eller smaksättning du har valt. 
  11. Grädda i ca 12 minuter. 

Hur gillar du din focaccia? 

Älska bröd!