Tekakor
Brukar du baka bröd? Om du känner dig som en nybörjare (eller som en fullfjädrad superbagare) kan jag varmt rekommendera dessa:
Galet gott!!
Ingredienser
2 dl havregryn
5 dl laktosfri mjölk
50 gram jäst
2 msk sirap
1 äggula
1 stor nypa flingsalt
100 gram smör
11 dl vetemjöl
Gör såhär
1. Blanda havregryn å mjölk i en kastrull, låt svälla i ca 5 minuter. Värm sedan till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke, häll över sirap (jästen kommer smälta)
3. Blanda i salt, äggula å havremjölken
4. Klicka i smöret å låt det smälta
5. Häll i mjölet å arbeta degen några (typ 7) minuter tills den är fin å slät å släpper bunken
6. Låt jäsa under en bakduk i 45 minuter
7. Tag upp degen på mjölat bord, dela degen i 18 delar
8. Forma till bullar å lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt (3 plåtar med 6 bullar på vardera)
9. Låt jäsa ytterligare några minuter (typ 5). Platta sedan ut dem till kakor. Nagga dem med en gaffel
10. Låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader
11. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter
12. Låt svalna på galler
Servera dem med smör å ost! Mycket gott!
Älska tekakor!