Trumpen dag å piroger

Kommentera

Hej min vän,
Hur mår du? Höll du valvaka i natt? Jag trodde hela tiden att Clinton skulle ta hem presidentvalet i USA men tji fick jag. Å resten av världen. Donald Trump är USAs nästa president. Ingen återvändo. Jag grät en skvätt, förklarade världsläget för ungen å satte sedan igång å storstäda huset. Å framförallt: baka världens godaste piroger!

Här får du ett magiskt gott recept på PIROGER!

DEG
50 gram jäst eller 1 påse torrjäst (blå)
5 dl mjölk (vi hade laktosfri)
200 gram smör
2 tsk salt
1 msk socker
13 dl mjöl

FYLLNING
600 gram vegfärs (vi hade Anamma)
1 förpackning krossade tomater
En skvätt grädde
Svartpeppar
Chilipulver
Paprikapulver
Örtsalt

GÖR SÅHÄR:
1. Börja med degen. Smält smör å blanda i mjölken
2. Smula degen i en bunke å häll över socker plus smör/mjölk
3. Blanda i salt å mjöl å arbeta med degen tills den känns smidig å (lätt) släpper kanterna
4. Låt jäsa, med plastfolie, i typ en timme
5. Gör färsen. Stek färs å krydda rätt rikligt, häll i tomaterna å grädden. Låt puttra typ en kvart för att minska vätskemängden lite
6. Sätt ugnen på 225 grader
7. Tag upp degen å dela i 24 delar
8. Kavla varje del till runda former å fyll varje rundel med typ 3 msk färs
9. Vik dubbel å tryck till kanterna med en gaffel
10. Pensla pirogerna med uppvispat ägg
11. Grädda i typ 12 min, låt svalna på galler

Sååå gott! Ikväll blir det havregrynsgröt med varsin pirog! Det bästa idag är att ungen är så duktig i köket, en riktigt fin hjälp.

Älska piroger!